Šahovske urice / Chess Club


20.4.2018, ob 17:00

Pridružite se nam na šahovskih uricah ob petkih od 17h dalje!

Šah je igra z bogato zgodovino, ki sega vsaj do 6. stoletja, ko se je predhodna različica igre igrala v Indiji. Kasneje se je igra, kot jo poznamo danes, razširila po celotnem svetu. Posebej v 18. in 19. stoletju so bile po Evropi pomembna središča igranja šaha bile kavarne, na primer Café de la Régence v Parizu ali Cafe Central na Dunaju, ki so gostile najmočnejše šahiste svojega časa. V Ziferblatu se bo ta duh vsaj malo obudil skozi redna srečanja ob igri šaha. Dogodek je namenjen vsem, ki radi odigrajo kakšno partijo, pa tudi tistim, ki jih »kraljevska igra« samo zanima, ne glede na predhodno znanje. Vabljeni so vsi, ki bi se morda radi česa naučili, ali pa zgolj sprostili ob skodelici kave in partiji šaha.

Srečanja bo vodil Jure Plaskan, ki se s šahom ukvarja od svojega sedmega leta dalje in je v mladinskih kategorijah večkrat osvojil naslov državnega prvaka. Z izkušnjami, ki jih je pridobil skozi tekmovanja in delom z najboljšimi slovenskimi trenerji, lahko ponudi marsikateri nasvet za kogarkoli, ki bi morda želel napredovati v svoji igri.

***

Ziferblat je prostor za druženje, kjer se plačuje čas. Velja, da je ena minuta = 6 centov. Za študente in dijake je 1 minuta = 5 centov.

Ker šahovske partije lahko trajajo tudi po nekaj ur (in ker naše šahovske urice ponavadi zavzamejo skoraj celoten večer), bomo od zdaj naprej ure ustavljali po 90 minutah.

_______

CHESS CLUB IS BACK!
Let’s begin April with a chess and pancake filled Friday evening. See you at 17:00!

Chess is a game with a rich history, dating back perhaps as far as the 6th century. In the 18th and 19th century, an important center of chess activity were coffee shops, such as Café de la Régence in Paris, or Cafe Central in Vienna, which hosted some of the strongest players of their time.

Ziferblat will revive some of this spirit with regular chess meetings. The event is intended for everybody who enjoys playing the “royal game”, and all of those just interested in it no matter what existing knowledge you have. Everybody who wishes to learn something or just relax with a cup of coffee by a game of chess is welcome.

The meetings will be led by Jure Plaskan, who has trained chess since he was seven, and won several national titles in youth categories. With experience gained through years of competing and by working with some of the best chess trainers in Slovenia, he is able to offer advice to anyone who would want to improve their game.

***

Ziferblat is a place for socialising where you pay for time. Students are 5 cents per minute, non-students are 6 cents.

Since chess is a long game and can last many hours (and since chess club has a habit of also taking up almost the entire evening), from now on clocks will stop at 90 minutes.