Gledališka predstava: Problem (A. R. Gurney)


26.3.2018, ob 19:00

V Ziferblat se vračajo predstave. Že tretjič gostimo skupino Ananas, ki o predstavi pravi:

Lepo je slišati zgodbo o paru, ki po desetih letih zakona še vedno uživa v radostih zakonskega življenja. Žal pa veliko parov pozna prepir kot edino obliko izražanja mnenj, in le vprašanje časa je, kdaj taka zveza razpade. Toda obstaja še tretja možnost: da zakonca ohranjata zakon le navzven, živita pa drug mimo drugega. Ampak prej ali slej se njuni poti srečata. In v tej točki se začne Problem A. R. Gurneyja. Na videz vsakdanje srečanje Moža in Žene izpostavi osnovni problem. Nadvse vsakdanji za vsakdanji par. Toda vse kaže, da Mož in Žena živita na različnih bregovih, tako da odziv na osnovni problem rodi nov problem. In ta problem sproži nove probleme in tako naprej.

Problem se preigrava na meji absurda, a je hkrati povsem realističen. Ko vse kaže, da nad zakoncema visi preveč problemov, da bi jih bilo mogoče obvladati, ponudi avtor trivialno, a nepričakovano rešitev. In ta se skriva v mehanskem sklopu zaganjalnika in motorja z notranjim izgorevanjem …

– Tomaž Lobe

O AVTORJU

A. R. Gurney se je rodil 1.11.1930 v Buffalu v ameriški zvezni državi New York. Leta 2007 je od ameriškega PEN-a prejel eno najpomembnejših ameriških priznanj s tega področja, nagrado Mednarodnega sklada za gledališče PEN/Laure Pels, kot mojstrski ameriški dramatik.

Traja 40 minut brez odmora.

****

Ziferblat je prostor za druženje, kjer se plačuje čas. Velja, da je ena minuta = 6 centov. Za študente in dijake je 1 minuta = 5 centov.
Ker ne bi radi, da se vam mudi in si želimo, da si vzamete čas, bomo ure ustavili po 60 minutah.