Predavanja v sklopu Ziferblatove univerze


V Ziferblatu se vsak ponedeljek ob 18. uri odvija sklop predavanj s skupnim naslovom Ziferblatova univerza. Predavali bodo profesorji različnih smeri, vse od psihologije, medicine, primerjalne književnosti, arhitekture, geografije, biologije … S tem projektom si želimo širiti znanje, ki presega samo strogo usmerjena področja študija posameznikov. Cilj predavanj je številne teme, ki v pogledih nekaterih veljajo kot nezanimive, spremenimo v nekaj, kar nam v življenju lahko koristi.

1. predavanje, 23.11: PERCEPCIJA ČASA

Skušali si bomo odgovoriti na vprašanja kot so: Kako doživljamo čas? Kakšen je naš odnos do preteklosti, sedanjosti in prihodnosti? Kako ga občutimo? Predavanje psihologa Boštjana Bajca bo skušalo odgovoriti na mnoga vprašanja, povezana s časom.

2. predavanje, 1.12.: INOVATIVNOST IN PODJETNOST MED MLADIMI

Kaj potrebuješ, da dosežeš dno morja?
Dobre ideje in iznajdljivo ekipo. Kako inovativna in podjetna je naša mladina? Kaj mlade motivira in zakaj to ni šola? Rok Capuder je vizionarski 30-letni profesor fizike, ki z mladimi inženirji iz Gimnazije Vič že eno leto in pol pripravljajo projekt izdelave raziskovalne podmornice Calypso, z namenom potopitve vse do dna Marianskega jarka, 11 km globoko.

3. predavanje, 8.12: KO BREZ MIRU OKROG DIVJAM, GPS VPRAŠAM: “KAM?”

Kako dobro poznate napravo GPS? Doc. dr. Blaž Repe, ki predava na oddelku za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, bo razkril vse o zgodovini naprave, za zakaj in kje ga uporabljamo ter tudi kako lahko tovrstno napravo nekateri zlorabljajo.

4. predavanje, 15. 12: UM – ZGOLJ ČLOVEKOV DOSEŽEK IN PRIVILEGIJ? 

Predava Dr. Zvezdan Pirtošek.