Fotografska razstava Iris Žnidar: Soaked In Bleach


Čas razstave: od 14. novembra do 5. decembra

Naveza na brezbarvno, črni – belo. Belilo (»bleach«) je tisto, ki spere barve in je tisto, ki razjeda. Skozi življenje se srečujemo z različnimi ljudmi, trenutki, izkušnjami. Le ti so lahko tudi travmatični, potisnemo jih globoko v podzavest, v črnino in se le malo soočamo z njimi. Na začetku se počutimo, kot da nas nekaj razjeda, z našega življenja se sperejo barve, premočeni (»soaked«) smo od belila, utapljamo se v njem. Ne najdemo izhoda, ne vemo, kako bi se rešili iz padca. Po vsaki tovrstni izkušnji se spremenimo, naš prejšnji jaz ne obstaja več, smo nova, spremenjena oseba, vsakič znova in znova. Skozi življenje tako menjamo oblike, svoje največje strahove skrijemo v črno skrinjo in čas teče dalje. Ko se ozremo nazaj, se ne radi sprašujemo, kaj je neka slaba izkušnja pomenila za nas, kaj nam je prizadejala. Demoni ostanejo tam, kjer so, mi pa jih ohranjamo pri življenju s tem, da se ne sprijaznimo s situacijo. Seveda se je težko spopasti s svojimi sencami, ljudje se obračajo stran ter s tem hranijo duhove, ki se vedno bolj raztezajo, nekateri se utapljajo v skrbeh ter tlačijo vsa negativna čustva vase in jih ne pokažejo, drugi pa prizadejejo ta dejanja in ostajajo brezbrižni ter objestni. Človek se mora ukvarjati s svojo osebnostjo, mora se spraševati, se osredotočati na rešitve, se spopadati z resnico, razmišljati o sebi in sprejemati svoje napake, ki jih skrije pod vodo, v Marianski jarek. S skokom v temo lahko dosežemo notranji mir. Vsak od nas je večplasten, sestavljen iz luči in teme, iz beline in črnine, iz zavednega in nezavednega.

Fotografije z otvoritve razstave si lahko ogledate tukaj.

AVTORIČIN VPOGLED V KONCEPT
“Za izbor fotografij sem porabila kar nekaj časa, saj je to moja prva razstava in mi zelo veliko pomeni. Najprej bi se zahvalila Luciji, ki je v meni videla potencial in mi predlagala razstavo ter Maši, ki mi je ponudila stene Ziferblata. Zahvalila bi se staršem za finančno podporo in vsem prijateljem ter gostom, ki si boste ogledali razstavo. Že takoj na začetku sem vedela, da bo to razstava črno-belih fotografij. Črna in bela sta mi seveda najbolj blizu, predvsem zaradi poudarjenega kontrasta, ki pride veliko bolj do izraza kot na barvni fotografiji. A to ni vse, črno-bele fotografije dajejo nek poseben občutek, nek umetniški ton fotografiji. Tu velja pravilo manj je več. Slike sem izbrala po posameznih sklopih, po občutku estetike ter jih povezala po asociacijah. Črno me je že na začetku spominjalo na nekaj globokega, skritega v nas, na neko utapljanje v črnino, belo pa kot neko nasprotje temu. Veliko sem razmišljala o utapljanju zaradi vode na številnih fotografijah. Poleg tega sem si pri pouku geografije zapomnila poseben izraz »coral bleaching«, kar pomeni, da korale zaradi pretoplega morja odmrejo in postanejo sive, bele. Tako sem prišla do naslova »Soaked in Bleach«, se pravi premočeno z belilom, oziroma namočeno v belilo, in do navezave na utapljanje v belilu iz česar sem razvila koncept ideje o zavednem in nezavednem. Naslov je del besedila pesmi Come As You Are, skupine Nirvana. Zadnje čase si skoraj vsak dan predvajam njihove grunge melodije in si ogledam kakšen intervju. Čeprav je Kurt Cobain že med pokojnimi, je vedno znova oživljen z vsako generacijo posebej.”

KDO JE IRIS ŽNIDAR?
Iris Žnidar prihaja Goriških Brd, stara je 22 let, je hobi fotografinja ter študentka italijanščine in geografije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kot pravi sama, fotografira zaradi estetike same, fotografijo pa vidi kot umetnost, s katero se najlažje izrazi. Fotografije, ki jih so del razstave, so bile posnete z Nikonom D5100, z objektivom NIKKOR 18–105 mm F/3,5–5,6. Ukvarja se predvsem s fotografijami, ki vsebujejo poudarjen kontrast, odseve, sence, vodo, ogenj, dim, obraz, vse vrste detajlov, ki so abstraktni.

Razstava bo v Ziferblatu na ogled do 5. decembra.