V Ljubljani se bo odprl Ziferblat


Predstavljajte si lokacijo, na kateri se običajno družite, mrežite ali spoznavate nove ljudi. Verjetno si sedaj predstavljate posedanje v najljubšem lokalu ali druženje na kakšni domači zabavi. Sedaj pa si predstavljajte prostor, ki ni lokal, ni vaša soba ali stanovanje, niti ni pisarna. Ampak je nekaj vmes. Dobrodošli v Ziferblat!
Zifer …. kaj?
Idejno je Ziferblat prostor za druženje, kjer se vsak počuti kot doma. Vsak je točno to, kar je; lahko dela, bere knjigo, igra klavir, se pogovarja s popolnimi neznanci, prebira poezijo, jo recitira ali pa se udeležuje različnih dogodkov. Ob tem si lahko v neomejenih količinah postreže s kavo, čajem in piškotki, ali pa si celo pripravi prigrizek, na katerega povabi tudi prijatelje. Prostorsko pa je Ziferblat kvadrature malce razkošnejšega stanovanja, ki smo ga preuredili v čudovit družabni salon, katerega izložba se že svetlika na Vegovi 8 v Ljubljani. Je svetel, izjemno prostoren in domače opremljen. Težko ga boste zgrešili.
Ni stanovanje in ni lokal … je pa vse vmes in še več
Ziferblat ni kavarna. Ni prostor, kjer vas bo natakar povprašal, kakšno kavo želite danes, pač pa vsak gost s prihodom postane mikronajemnik prostora, je zanj odgovoren in ga soustvarja. Ziferblat je tako svoboden, da gostom omogoča koncerte, razstave, branje poezije, predavanja, jogo, igranja šaha, branje knjige, ali pa se prelevi v prostor za delo in sestanek. Vse v Ziferblatu je zastonj, razen časa, ki ga preživite v prostoru. Gostje plačujejo na minuto, ki znaša 5 centov.
Od kje se je vzel?
»Osnovna ideja je blizu hišici na drevesu za odrasle, kjer lahko vsi prispevajo k razvoju in si izmenjujejo mnenja, izkušnje, čustva, predvsem pa so odprti drug do drugega,« opisuje Ivan Meetin, ustanovitelj Ziferblata. Kasneje se je ideja prilagodila urbanemu načinu življenja. Prvi Ziferblat je nastal v Rusiji, potem pa se je odprl v Kijevu in Londonu. Svetovni mediji, kot so Guardian, TimeOut London, BBC, so hipoma podprli. Kot 13. na svetu zdaj odpira vrata v Ljubljani.
Uradna otvoritev Ziferblata Ljubljana, ki se nahaja na Vegovi ulici 8, bo v četrtek, 9. oktobra, ob 18. uri.
Dogaja že pred odprtjem
Čeprav je uradna otvoritev Ziferblata Ljubljana napovedana v četrtek, 9. oktobra, so vrata že na stežaj odprta vsak dan od 9. do 22. ure, saj skupaj s prvimi gosti testiramo najljubše kotičke prostora. Hkrati pa ob tem vabimo vse, ki bi se nam želeli pridružiti pri ustvarjanju programa in samega prostora, da nam pišejo na naslov ljubljana@ziferblat.net.
Obvestilo za novinarje:
Ivan Meetin, ustanovitelj Ziferblata bo na voljo za intervjuje od srede, 8. oktobra do petka, 10. oktobra. V primeru, da bi imeli željo po intervjuju, se prosim predhodno najavite, da si lahko vzamemo dovolj časa. Kontakt: Maša Pavoković, menedžerka Ziferblata Ljubljana, 040 594 875.

Avtor fotografij je Jaka Birsa. Večje fotografije so na voljo na povezavi: http://goo.gl/KzhRTK